Pemakanan Ikan Tilapia


Ikan Tilapia merupakan golongan haiwan Omnivor. Iaitu haiwan yang makan tumbuh-tumbuhan dan juga haiwan-haiwan lain.

Ikan Tilapia terkenal dengan sifatnya yang lasak. Lantas boleh diternak dalam apa keadaan apa sekalipun selagi air dan sumber makanan masih ada.

Makanan Tilapia ketika kecil (Larva, anak benih ikan)

  • Cacing mikro (Microworm)
Cacing mikro merupakan sejenis mikro organisma halus yang berasal dari keluarga nematod. Cacing mikro boleh didapati dari sumber alam semulajadi. Lazimnya cacing halus ini boleh ditemui pada semua jenis tumbuhan yang berubi ataupun lembap. Satu daripada spesis nematod ini boleh ditemui pada pangkal pokok pisang yang reput.


  • Alga (Lumut hijau)
Alga ialah lumut yang selalu mendominasi akuarium ataupun kolam jika tidak dikawal. Walaupun Alga sering dianggap sebagai perosak akuarium, sebenarnya memainkan peranan yang penting bagi makanan awal anak-anak ikan. Untuk mendapatkan lumut hijau, taburkan sedikit kotoran seperti tahi ayam ataupun pelet makanan yang ditumbuh halus di dalam akuarium yang berisi air. Kemudian dibiarkan terdedah kepada cahaya matahari selama seminggu, warna air akan mula bertukar kepada warna kehijauan, warna tersebut merupakan hasil tindak balas Alga menghasilkan makanannya melalui proses fotosintesis. Ambil sedikit Alga tersebut untuk diberikan kepada anak-anak ikan. Dinasihakan agar anak-anak ikan tidak dimasukkan ke dalam akuarium yang mengandungi Alga, disebabkan kandungan gas ammonia yang tinggi hasil dari pereputan kotoran yang menjadi baja Alga tadi.


  • Daphnia (Kutu Air)
Daphnia merupakan sejenis kutu air yang halus. Lazimnya boleh didapati daripada lopak-lopak bertakung air ataupun tasik-tasik terbiar.Makanan Tilapia Dewasa


  • Berudu
Berudu merupakan anak-anak katak yang baru menetas daripada telur. Lazimnya boleh diperolehi dari mana-mana air bertakung yang didiami katak.


  • Kangkung
Kangkung merupakan sejenis sayuran hijau yang tumbuh liar di mana-mana kawasan yang lembap dan air bertakung. Ikan Tilapia dewasa amat menyukai daun kangkung.


  • Kiambang halus (Duckweed)
Tumbuhan ini dikategorikan sebagai salah satu tumbuhan perosak yang mencacatkan pemandangaan kolam. Tetapi, jika tumbuhan ini dijemur dan dikeringkan boleh dijadikan makanan Tilapia. Lazimnya tumbuhan ini boleh didapati dari kawasan takungan air yang terbiar.


  • Ulat kumbang (Mealworms)
Ulat kumbang merupakan sejenis ulat daripada kumbang perosak yang selalu di dapati daripada gandum dan bijiran. Ulat ini mengandungi sumber protein yang tinggi dan mempercepatkan tumbesaran Tilapia. Ulat kumbang ini boleh didapati dengan mudah dari mana-mana kedai ikan hiasan.


  • Berengga lalat (Maggots)
Berengga lalat merupakan sejenis ulat kecil yang mendiami sisa terbuang. Berengga mengandungi protein dan lemak yang tinggi, atas sebab ini Tilapia yang diberi makan berengga berisi tebal dan berlemak.